Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beszélgetés Németh Dórival

2008.11.28

Az utolsó szó jogán Németh Dorottya a Fitness Woman verseny idei győztese beszél a versenyről és önmagáról. Dóri 4x-es felnőtt magyar bajnok. Az első címét még 16 évesen a mi irányításunkkal nyerte. Azóta sok idő telt el és ő a legeredményesebb fitness versenyzővé nőtte ki magát.

 

 GMF: Dóri! Gratulálok az első helyhez és az eddigi igen eredményes pályafutásodhoz! A többiektől is azt kértem legelöször, hogy kicsit mutassák be magukat. Kérlek, beszélj a kezdetekről és arról, hogy melyek voltak a pályafutásod mérföldkövei?
 

 12-Németh Dóri

N.D.: Szia István, sziasztok! 3 éves koromban kezdetem el sportolni. Akkor még csak a szomszédba gyermek tornára jártam, majd az általános iskolával jött az RG. Versenyszerűen űztem Budapest legeredményesebb egyesületében, az Óbudában. Talán ez volt az első mérföldkő az életemben, hisz itt szereztem meg tudásom döntő többségét. 4 év után aerobicra váltottam, majd amikor Béres Alexandra megnyitotta az első termét jött a fitness. Ez utóbbi váltás apukám döntésére történt, amiért mai napig hálás vagyok. Ő már akkor tudta,hogy ez az a sport, ami nekem való. Kezdetekben nem szerettem, mindent kitaláltam, csak hogy ne kelljen edzésre mennem.:) De aztán hamar beleszerettem. Az akrobatika volt az, ami kihívást jelentett számomra, ez volt az új dolog. Szerencsére olyan edzőkhöz kerültem, akik mindent megtanítottak nekem. Hogyan gyorsuljak fel az Rg. lassú és elnyújtott mozgásvilága után, hogyan kell akrobatikázni, hogyan kell egyáltalán fitneszezni. E két edző Jávor Ancsa és Jávor István, azaz TI. Ezt az időszakot mondanám pályafutásom másik nagyobb mérföldkövének. Rengeteget köszönhetek nektek! Majd amikor 16 évesen felnőtt versenyző lettem,Túrós György kezei alá kerültem, innentől fogva ő felel az alakomért.

Kiemelhetném az első magyar bajnoki címemet, amit 2003-ban nyertem 16 évesen, vagy a Világbajnokságot is, mint a legfőbb mérföldköveket.

15-Németh Dóri spárgasusi

GMF.: A teljesség igénye nélkül, többek között világbajnok és 4x-es magyar bajnok vagy.Eredményeid alapján a legsikeresebb felnőtt magyar fitness versenyző. Mi a sikered titka?

Dóri 1.

N.D.: Én úgy gondolom,hogy a lehetetlen nem létezik. Merni kell nagyot álmodni. Én álmodtam, pici korom óta világbajnok akartam lenni. És ezért mindet megtettem. Megtanultam lemondani, küzdeni, hinni, és gépüzemmódba kapcsolni-kizárni a külvilágot és csak a célra összpontosítani. Erre a sportágra tettem fel az életem.Mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy soha ne adják fel, küzdjenek a céljaikért! Rengeteg tehetséges versenyző van Magyarországon, ez látszik is az eddigi nemzetközi eredményekből! Áldozatokkal, lemondással jár, de úgy gondolom, hogy amikor felállhatsz a dobó felső fokára az mindent megér!

 

GMF.: Három éve veretlen vagy itthon és egy címet megtartani mindig nehezebb, mint megszerezni. Ezek tükrében, hogyan készültél a versenyre? Kik segítettek a felkészülésedben?

 Dóri2.

 N.D.: Nehéz volt ez az évem nagyon. Két hónap alatt három versenyen vettem részt, VB-n, EB-n és a Magyar Bajnokságon. Az utolsó 2 hónapot szinte végigfehérjéztem, a fejes saláta és a kigyóubi jelentette a szénhidrátot. Emellett napi 8-10 órákat edzettem, és egyetemre jártam. Mindenféle szempontból kimerített ez az időszak, egészségügyileg, lelkileg és fizikailag egyaránt. Túrós Györggyel készültem fel, aki,mint már említettem a”testemért” felel, és Nemes Orsolyával,aki a koreográfiában segített. Emellett nagy segítségemre voltak az edzőtársaim-barátnőim, akikkel együtt készültünk a Magyar Bajnokságra.3-an edzettünk, nap, mint nap. Rebivel (Gyulai Rebeka) és Szilvivel (Mile Szilvia)  együtt szenvedtünk, együtt örültünk és támogattuk a másikat.
Óriási teher volt rajtam és talán évről évre nagyobb kihívást okoznak a versenyek. Mint ahogy említetted, sokkal nehezebb megvédeni egy bajnoki címet, mint azt megszerezni. Főleg egy ilyen sportágban, ami szubjektív és pontozásos. Mindenki arra készül,hogy a bajnokot megverje. Női sport és mindenki tudja, hogy ahol nők vannak, főleg szépség kapcsán is ott megy az utálkozás, a féltékenykedés, a pletykálkodás. Könnyen megbélyegzik az embert,hogy „persze csak azért van ott,mert…”Természetesen,mindenki a saját tanítványát,gyermekét,barátnőjét tartja a legjobbnak sokszor elvakultan és,ha nem az az eredmény születik, amire számítanak,akkor az utálkozás és a másikban való hibakeresés talán kicsit enyhit az edzők,rokonok,barátnők fájdalmán. Én megtanultam ezalatt a 12 év alatt beismerni a saját hibáimat,és elismerni azt,ha egy másik versenyző jobb nálam. Úgy gondolom,hogy az egy ember saját szegénységi bizonyítványa,ha azért utálja a másikat,mert jobb nála, vagy mert féltékeny az eredményeire. Nem tudom,hogy azért mert ez a tipikus magyar mentalitás vagy valami más miatt,de nagyon kevés olyan ember van  főleg ebben a sportágban, aki először ne másba kezdené keresni a hibát és inkább megbélyegezi,mindenféle gusztustalansággal a másikat,mintsem,hogy azon gondolkozna,miben lehetne még jobb,miben kellene fejlődnie.

Ennek tükrében nehéz volt felkészülni a versenyre, de úgy gondolom, hogy ez nem csak az én keresztem, minden „sikeres” sportolónak, vagy embernek megvannak az irigyei és a rosszakarói.

 

 GMF.: Volt olyan versenyző, akitől tartottál a verseny előtt?
 
 
 N.D.: Megmondom őszintén nem tartottam senkitől. Nem nagyképűségből! Egyszerűen, azért nem mert csak magammal foglalkoztam. Tudtam, hogy nyerni akarok, és ezért amit tudtam megtettem. Úgy álltam a versenyhez,hogy csináljam meg a gyakorlatomat úgy, ahogy azt szeretném, ne rontsam el a szövegem, ne essek el a cipőben és onnantól fogva a zsűri kezében az eredmény sorsa. Feleslegesnek tartom,hogy a többi versenyzővel foglalkozzak, csak magamat idegesítem és stresszelem és akkor már nem tudom kihozni a maximumot,ha mással foglalkozom magam helyett.
 
 

GMF.: Nézzük fordulónként. Estélyi 1. hely, Test 5. hely, Gyakorlat 3. hely.Mi a véleményed ezekről a számokról és miként értékeled a saját teljesítményedet? 

 

 Dóri3.
 
N.D.: Úgy gondolom,hogy egy picit elfáradtam erre a versenyre. Nagyon örülök, hogy három éve én nyerem az estélyi ruhás fordulókat, megtisztelő. Szerencsés vagyok, hogy ilyen arccal áldott meg a sors, de úgy gondolom, hogy az nem az én érdemem. A testfordulóhoz nem tudok, mit hozzáfűzni, három embert elismerek, hogy jobb volt nálam, a negyedikkel nem értek egyet, de, mint mindenki tudja nekem ez a forduló a „gyengepontom”. Ezt a gyakorlatomat nagyon szeretem és szerintem jól is sikerült, öt év után újra szuplét ugrottam. A Fanni és a Szandi akik előttem végeztek nagyon ügyes versenyzők tele vannak erősebbnél erősebb elemekkel. Nem lepődtem meg, hogy megelőztek. Mindemellett, a fitness azért fitness, mert három fordulóban kell helyt állni. Szépnek, csinosnak és ügyesnek kell egyszerre lenni. Ezért nem elég, ha valakinek marha erős gyakorlata van, de mellette, nem rendelkezik olyan izomzattal, vagy fordítva. Szerencsére nekem mindhárom fordulóban sikerül mindig elől végeznem, még akkor is, ha testfordulóban kicsit hátrébb vagyok, a másik két fordulóval be tudom hozni azt a „hátrányt”.

 

GMF.: A többieknek is feltettem ezt a kérdést, így tőled is megkérdezem: Szerinted mi lehet az oka, hogy ennyi rontott gyakorlat volt ezen a bajnokságon? Végignézve az összes gyakorlatot, ha jól számoltam, akkor összesen 3-4 olyan produkciót láttam, amiben nem volt komolyabb rontás és tisztán elfogadhatóak voltak az elemek. Véleményem szerint te is tudásod alatt teljesítettél… Mi erről a véleményed?
 
 
N.D.: Nem tudom, miért gondolod így,én elégedett voltam és vagyok a gyakorlatommal.. Megcsináltam az összes elememet, ami talán nem volt maximális az az energia szintem, de ez szerintem ilyen két hónap után, fehérjézéssel érthető. Úgy gondolom, hogy egy ilyen verseny rengeteg feszültséggel jár. Igazából egy évben egy lehetőség van,hogy bizonyíts és akkor is azon a másfél percen múlik „minden” . Van, aki ezt nem tudja kezelni ,hiába minden edzésen tökéletes gyakorlatot csinált. Azért ez nagyon nagy „teher” még a legrutinosabb versenyzőknek is.
 
 
GMF.: A média támogatottságának hiányában,  mi itt Magyarországon nem igazán láthatunk bele a rangos külföldi versenyek mikéntjébe. Sajnálatos és számomra igen furcsa, hogy még a végeredmények után is a világhálón és nem a „magyar hálón” kell kutatni… Az eredményeket böngészve azonban furcsa dolgokra lehetünk figyelmesek. Míg Izlandon, az Európa Bajnokságon 3. lettél, addig Las Vegasban a világbajnokságon csak a 14. Ráadásul itt 4! magyar is megelőzött. Miként fordulhat ez elő? Mi a realitás?
 
Dóri 4. 
 
N.D.: Számítottam erre a kérdésre. A Las Vegasi világbajnokság más szisztémán alapul, mint a mi versenyeink. Ott más számít mérvadónak. Ott nagyon erősnek kell lenni a testfordulóban, amit a lányok nem feltétlenül csirkemellel érnek el…A gyakorlatnál nem igazán az elemek számítanak,hanem a show szerűség. Ez Amerika, Ez Vegas. Például, mindenki olyan sorokat ugrál, ami nálunk itthon nem megengedett (rundell szuplé szuplé, hogy csak egyet említsek.) Kint nagyon szeretik, ha valaki előadja a gyakorlatot, énekli a szövegét, játszik a mimikáival vagy éppen konfettit dobál. De mégis negyedik helyezést értem el estélyiben és hetedik helyezést gyakorlatban, ami szerintem szép eredmény annak ellenére, hogy én nem ezt a műfajt képviselem. Nem tartom mérvadónak ezt a versenyt, mert 2005-ben egy hónapra rá, hogy világbajnok lettem utaztam ki ide először és úgy, hogy jobb formában voltam, mint Malajziában 13. helyen végeztem. Van, akinek viszont ez a versenyrendszer jön be és itt tud jó helyen végezni.
 
 
GMF.: Mindezek tükrében, milyen érzésekkel fogsz visszagondolni a 2008-as évre?
 
 

N.D.: Mindenféleképpen jó érzésekkel gondolok vissza. Keményen edzettem, de meg lett minden szenvedésnek az ára. Nemzetközileg elismert versenyző vagyok, évről évre meghívnak névre szólóan Amerikába a világbajnokságra. Ennél nagyobb elismerés szerintem senkinek sem kell. Eltöltöttem egy fantasztikus hetet Izlandon Horcsák Gabival, akit személy szerint nagyon tisztelek és egy fantasztikus embernek és versenyzőnek tartok. Voltam Las Vegasban idén harmadszor végre Amerikailag is nagykorúan.:) EB 3. lettem és négyszeres magyar bajnok. Azt hiszem, elég jó évet zárhatok. Rengetegen támogatnak, és nagyon sokan segítenek. Ezúton is szeretném megköszönni a Magyar Fitness Szövetségnek, családomnak, páromnak és barátaimnak, hogy mellettem állnak és támogatnak.

 

GMF.: Mik a terveid , céljaid a jövőre nézve?

 
N.D.: A Testnevelési Egyetem harmadéves hallgatója vagyok,amit nagyon szeretek. Ebben az új rendszerben nekem ebben az évben államvizsgáznom kell és felvételiznem a mesterképzésre. Emellett készülök az augusztusi Renoban rendezett világbajnokságra, ahol szeretnék minél jobb eredményt elérni, tehát már most egy hónappal a versenyek után elkezdem a felkészülést.
Párhuzamosan az egyetem mellett egy személyi edzői tanfolyamra járok a TFen, év végére, ha minden jól megy edzői diplomám lesz.
 
 
 
GMF.: Amikor megkérdeztem, hogy benne vagy-e ebben a beszélgetésben akkor azt írtad, hogy így talán reális képet kaphatnak rólam a cikk olvasói. Mit értettél ezen? Kérlek, mutasd be, ahogy te írtad: a „valódi Németh Dórit”. Mivel foglalkozol, amikor nem edzel, szabadidő, hobbi stb.?
 
 
 N.D.: A „valódi Németh Dórin”,annyit értettem,hogy általában engem az emberek a külsőm vagy a „hírem” alapján ítélnek, meg ami jóval megelőz engem (sajnos) és nem az alapján aki valójában vagyok. Sokan megbélyegeznek, rám aggatnak olyan jelzőket amire én úgy gondolom soha nem adtam okot. Két és fél éve fantasztikus párkapcsolatban élek,ha tehetem a szerelmemmel vagyok. Fantasztikus barátaim vannak, akikre mindig mindenben számíthatok. Törekszem kiegyensúlyozott életet élni a magam vadócságával és szeleburdiságával. :) Boldog vagyok, egyetemre járok, dolgozom, versenyszerűen sportolok, és a magánéletem is a tökéleteshez közeli.
 
GMF.: Dóri! Köszönöm szépen a beszélgetést és így az év vége felé talán már nem korai boldog újévet kívánnom neked!
 
 

 N.D.: Én köszönöm a lehetőséget! És mindenkinek Sikerekben gazdag Boldog Új Évet kívánok!

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Egyszer volt, hol nem....

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ashwagandha MatRizeno

(MatRizeno, 2018.06.12 09:29)

Can You Get High Off Cephalexin Order Viagra Usa Pharmacy Cialis Delai D'Action <a href=http://cialibuy.com>buy cialis online</a> Lapela Tadalafil Suboxone On Line Pharmacy

...

(Hugija!!! :), 2008.12.01 19:52)

Gratula a cikkhez! Nagyon jó lett!
Igen ez az Igazi Németh Dóri,és nem az akinek elmondják! Sokan felnélhetnének rá,mint,hogy "furcsa" dolgokat modanak róla!Én úgy gondolom ,hogy a majdnem 3 év alatt megismertem már annyira,hogy ezt bátran elmondhassam róla!Felnézek rá mert tisztelem,mert a példaképem,mert ő az a személy aki vmit letett az asztalra és ember maradt!Nekem ez a véleményem! Lehet cáfolni vagy megerősíteni!
Üdv.: Kittus

Ui.: Imádlak Nővérkém! =)